НАГРАДА ЗА „ДУНАВСКЕ СИРЕНЕ“ НА КОНКУРСУ ФИЛХАРМОНИЈЕ

29 нов 17
Прочитано 295 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

Београдска филхармонија обрадовала је 500 најуспешнијих школарца из Србије и Црне Горе који су учествовали на конкурсу “Шта је то Филхармонија”, на самом крају прошле школске године, а међу одабранима су и ђаци ОШ „Десанка Максимовић“  Ковин, ученици садашњих  4/1 и 4/2 разреда са својим учитељицама, Снежаном Ломигора и Наташом Буљугић.

filhpokБеоградска филхармонија обрадовала је 500 најуспешнијих школарца из Србије и Црне Горе који су учествовали на конкурсу “Шта је то Филхармонија”, на самом крају прошле школске године, а међу одабранима су и ђаци ОШ „Десанка Максимовић“  Ковин, ученици садашњих  4/1 и 4/2 разреда са својим учитељицама, Снежаном Ломигора и Наташом Буљугић.
Ученици су послали текст и фотографије са инструментима направљеним од рециклираних материјала и као мали еколози, названи „Дунавске сирене“, упутили своје занимљиве одговоре за које су добили награду.
Блистави дечји одговори упућују да је Филхармонија “фил за торту који се мути уз прелепу мелодију” и да се “тамо чаролија ствара и нико се не смара”. Многи су знали да је основана давне 1923. године, а Филхармонија за њих представља идеалну породицу, и да је то “музике кућа, када изађеш пуни су ти срце и плућа“. Школарци сматрају да је класична музика лепша од оне што се слуша у кафићима или у биоскопу и да „лакше напишу реч филхармонија, него што је изговарају, али да најлакше од свега чују музику коју прави.“
Жири, којим је председавала књижевница Ивана Димић, имао је веома тежак задатак да одабере најбоље, па ће Филхармонија – у знак захвалности свима који су учествовали, приредити новогодишњи поклон концерт  под називом “Ја волим Филхармонију” на београдском Коларцу 13. јануара. Компакт диск на коме оркестар изводи “Карневал животиња” Сен-Санса и “Пећу и вука” Прокофјева, већ се слуша у “Десанкиној” школи. Наиме, ранчеви за награђене стигли су у “Десанкину” школу, пуни поклона. Поред „Мог првог ЦД-а класичне музике“, у извођењу и продукцији Београдске филхармоније, у ранцу се налазе мајица, качкет, фризби, блок и оловка са натписом “Ја волим Филхармонију”. 
Честитамо!Ево и награђеног састава:ДОБРО ДОШЛИ У МЈУЗИКЛАЖУ ОРКЕСТРА „ДУНАВСКЕ СИРЕНЕ“Ово је свет вечито присутног  звука који испуњава сав простор око нас и у нама. Музика је у природи: да  ли чујете звиждук ветра, романтичну песму лишћа, капљице летњег пљуска, вртлог олује и грмљавине, ударање дунавских таласа о обалу, крекетање жаба, цвркут птица, зујање пчела, хор разузданог стада оваца?Ученици  трећих разреда ОШ“Десанка Максимовић“ из Ковина ће вам све то дочарати на својим инструментима направљеним од сакупљене и рециклиране амбалаже. „Рециклирана музика“ настаје из ПАНОВЕ ФРУЛЕ (стаклене флашице испуњене водом), КИНДЕР ЗВЕЧКЕ (пластична лоптица напуњена пиринчем), ШУШКЕ ОД ПАПИРА ( стара варјача са новинским  тракама ), МУЗИЧКЕ ГРАНЧИЦЕ(метални затварачи на гранчици), КОНЦЕРТНЕ КАЛИМБЕ( дашчица са рајснеглама и натегнутим гумицама), МЛЕКАРСКЕ ЦИТРЕ( тетрапак од млека са шупљином и гумице за тегле), МАГИЧНЕ ЧЕГРТАЉКЕ( метална конзерва са кестеновима причвршћеним канапом), МЕГАФОНА (врх пластичне флаше причвршћен на картонски ваљак од убруса), ПРАПОРАЦА  (нанизани метални затварачи на жици), ЧИНЕЛА ( метални затварачи нанизани на старим раткапнама), БЕРИМБАОА ( вешалица са натегнутом жицом и затварачем од плуте, провучена кроз картонску кутију), ЧЕЛОСТИРА( натегнут најлон за пецање кроз пластичну цев преко стиропора), ЧАЈСМИЈА – ЗВОНЧИЋИ( нанизани стари кључеви на вешалици), ЗВРНДАФОНА-ДАИРА(метални чепови причвршћени на пластичне рођенданске тањире), ДОБОШ КУТИЈЕ (метална кутија са удараљкама од варјача), КОМПЛЕТ БУБЊЕВА ( пластичне кофе од фарбе, шест конзерви, чепови од плуте и два штапића од дрвета).НЕКИ ШТЕДЕ СТРУЈУ И ВОДУ, НЕКИ СКУПЉАЈУ СМЕЋЕ, НЕКИ НЕ СЕКУ ШУМЕ, НЕКИ ЧУВАЈУ УГРОЖЕНЕ ВРСТЕ ЖИВОТИЊА, НЕКИ ГРАДЕ САМООДРЖИВЕ СИСТЕМЕ, НЕКИ ПРЕСТАЈУ ДА ЗАГАЂУЈУ ВАЗДУХ И ВОДУ, А МИ РЕЦИКЛИРАМО!!! ОВО ЈЕ БИО РЕЦЕПТ И ИДЕЈА КАКО КРОЗ СТВАРАЛАШТВО И КРЕАТИВНОСТ МУЗИКЕ МОЖЕМО ПЕСМОМ ДОЗВАТИ НАШЕ НАЈВЕЋЕ БЛАГО, НАШУ ЧИСТУ МАЈКУ ПРИРОДУ!УКЉУЧИТЕ СЕ И ВИ И ПОСТАНИТЕ ДЕО ОРКЕСТРА „ДУНАВСКЕ СИРЕНЕ“ И ДОЖИВИТЕ ЧАРОЛИЈУ МУЗИКЕ КОЈА ИМА МОЋ ДА ДОПРЕ ДО СВАЧИЈЕ ДУШЕ!


КАЛЕНДАР

« Јун 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30