ДАН СЕЋАЊА НА ОСЛОБОДИОЦЕ КОВИНА И СТРАДАЛЕ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

10 нов 17
Прочитано 644 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

Свечаном церемонијом крај споменика на Војничком гробљу, данас је обележена 99. годишњица ослобођења Ковина у Првом светском рату и 102. годишњица страдања српских и  аустро-угарских војника, који су као рањеници из борби за Смедерево преминули 1915. године у болници Црвеног крста у Ковину.

Свечаном церемонијом крај споменика на Војничком гробљу, данас је обележена 99. годишњица ослобођења Ковина у Првом светском рату и 102. годишњица страдања српских и  аустро-угарских војника, који су као рањеници из борби за Смедерево преминули 1915. године у болници Црвеног крста у Ковину.
У организацији општине Ковин и Удружења потомака ратника ослободилачких ратова 1912-1918. и поштовалаца Ковин, свечаност на Војничком гробљу започела је опелом страдалницима, али и свим ослободиоцима Ковина, које су служили најпре свештеници Српске православне цркве у Ковину, а потом и свештеник Католичке цркве. 
У обраћању присутним гостима и суграђанима који су дошли да одају пошту, председница општине Сања Петровић је, између осталог, рекла: „Општина Ковин овим чином показује да не смемо, нити ћемо заборавити жртву коју су наши преци херојски поднели у годинама Великог рата. Њима у част, овај датум мора окупљати и убудуће све генерације наших грађана – младе да сазнају истину о јунаштву, а старије да подсети да се страдање у име будућности не заборавља.Такође, хришћански је праштати, а војнички је часно се односити према непријатељу. Зато и данас на овом месту, где једни крај других леже ратници свих војски, страдали на нашем тлу 1915. године, одржавамо парастос и полажемо венце и цвеће крај споменика Мира и разумевања.“ 
Председница Петровић посебно је нагласила значај обнове још једног спомен-обележја страдалима из Првог светског рата и додала: „Са радошћу смо дочекали ове године завршетак пројекта обнове, односно рестаурације спомен-обележја интернирцима страдалим пред крај Великог рата у тадашњој ковинској Свилари, који је био у видно лошем стању. Средства за обнову обезбедило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а пројекат је спровео Завод за заштиту споменика културе у Панчеву током ове године, пошто је Општинска управа издала дозволу за извођење радова крајем 2016-те. Споменик страдалим интерницима подигла је, пре равно 90 година, Женска задруга „Коло српских сестара“, а обновљен је, како стоји на старој, са аутентично сачуваним текстом плочи, 1962. године. Обновило га је тада Удружење пензионера. И ево, после пуних 55 година, поносимо се чињеницом да још једно страдалиште добило обличје какво доликује. Током наредне године, поводом 100-годишњице погибије  заробљеника и поводом века од завршетка Великог рата, организоваћемо посебну церемонију на том месту.“
Венце на споменик Мира и разумевања положиле су многобројне делегације: у име Владе Републике Србије, начелник сектора за борачко-инвалидску заштиту у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Љубиша Величковић, у име Војске Србије делегација Команде за развој банатске бригаде коју је предводио капетан Бошко Митровић, у име покрајинских органа АП Војводине помоћник покрајинског секретара за културу, информисање и односе са верским заједницама Др Милан Мицић, у име општине Ковин делегација руководства коју су предводили председница општине Сања Петровић и председник СО Зоран Брадањи, у име амбасаде Републике Мађарске у Београду, војни аташе потпуковник Габор Мокач са супругом;  затим делегације Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије 1912-1918. године и поштовалаца Ковин, Удружења потомака ратника из Смедерев и подружнице из Липа, Удружења војних пензионера подофицира Ковин, делегација прве и Друге месне заједнице Ковин .Делегације организатора, Општине Ковин и Удружења потомака ратника ослободилачких ратова од 1912-1918. и поштовалаца Ковин, положиле су венце и на спомен-костурницу интернирцима, коју су сви присутни обишли по завршетку цедремоније. Обележавању значајног датума из историје Ковина присуствовали су и представници Завода за заштиту споменика културе у Панчеву, бројни грађани и представници ковинских школа. Ђаци су по традицији одали пошту ратницима држањем почасне страже крај сваке од 60 хумки, на које су положене црвене и беле руже.
Церемонију је оком камере пропратила екипа ТВ Панчево, дописник „Политике“ и представници локалних медија.


КАЛЕНДАР

« Јул 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31