У МРАМОРКУ НИЧЕ НАЈВЕЋИ ВЕТРОПАРК У СРБИЈИ

01 нов 17
Прочитано 2383 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) и Међународна финансијска корпорација (ИФЦ) обезбедиће зајам од 215 милиона евра за изградњу ветропарка „Чибук 1“, што је највећи пројекат те врсте у Србији и на западном Балкану до данас.

vetropark 0Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) и Међународна финансијска корпорација (ИФЦ) обезбедиће зајам од 215 милиона евра за изградњу ветропарка „Чибук 1“, што је највећи пројекат те врсте у Србији и на западном Балкану до данас. Финансијски пакет за овај ветропарк, у вредности 300 милиона евра, потписан је у Београду у присуству председника Србије Александра Вучића, саопштено је из ЕБРД-а.
„Чибук 1“, капацитета 158 мегавата, саставни је део „Ветроелектрана Балкана“, у власништву "Тесла Винда", мешовитог предузећа које су основале компанија "Масдар" за обновљиву енергију из Абу Дабија и "Чибук Винд Холдинг", подружницa грађевинске фирме за ветро-енергију „Континентал Винд Партнерс“ са седиштем у САД-у.
Ветропарк ће се простирати на 37 квадратних километара, а простор за изградњу ветропарка налази се између насеља Мраморак – Долово – Девојачки Бунар. Први званични документ о реализацији пројекта ветроенергетског поља „Чибук“ био је Уговор о пословној сарадњи  на реализацији пројекта „Ветроелектрана Чибук“ закључен још децембра 2008. Године. Овим Уговором дефинисана су права и обавезе општине Ковин и предузећа „Ветроелектране Балкана“ о реализацији пројекта изградње ветрогенераторског поља „Чибук“. Изменама кроз Анекс уговора из 2015. године и Анекс уговора из текуће године додатно су прецизиране већ уговорене обавезе. Општина Ковин је у оквиру преузетих обавеза усвојила План детаљне регулације инфраструктурног комплекса за ветрогенераторко поље „Чибук“ у Мраморку, као и План детаљне регулације за повезивање са планираном трафостаницом и укључивање у електроенергетски систем Републике Србије.  На основу ова два Плана, „Ветроелектране Балкана“ добиле су грађевинску дозволу од Покрајинског секретаријата за урбанизам за изградњу ветрогенераторског поља и дозволу за изградњу далековода за прикључење на систем ЕПС-а. Такође, Општина је издала одобрење за реконструкцију атарских путева за транспорт опреме за изградњу ветреогенераторског поља „Чибук“, као и одобрење за полагање телекомуникационог оптичког кабла дуж атарских путева. 
„Чибук“ се састоји од 57 ветротурбина укупне снаге 158,5 мегавата, које ће, након завршетка и прикључења на електроенергетски систем, производити електричну енергију за 113.000 домаћинстава, што ће смањити емисију угљен диоксида за 370.000 тона. Максимална висина турбине износиће 170 метара, од које је висина стуба 110, а крак елисе око 60 метара. У оквиру ветропарка ће се налазити и трафостаница као и административно – управна зграда. За потребе преноса произведене електричне енергије изградиће се далековод у дужини од 10,8 километара, са укупно 33 стубова.
У току је реконструкција атарских путева - до сада је уређено 11 километара од укупно 50 километара атарских и приступних путева које треба реконструисати. Започети су радови на изградњи комплекса трафостанице и изградње темеља за стубове далековода за пренос произведене електричне енергије, а у току су и радови на изградњи темеља за један број ветрогенераторских стубова. 
Поред бројних погодности и великог значаја у производњи чисте електричне енергије, ветропарк „Чибук“ представља пробој за Србију, јер земља ради на испуњавању своје обавезе да домаће потребе за електричном енергијом подмирује са 27 одсто из производње из обновљивих извора енергије до 2020. године, а пола тога ће се производити управо у ветропарку у Мраморку. На пројекту ће радити 400 стручњака разних профила, док ће касније на одржавању ветропарка бити ангажовано 10-13 људи. Да би могле да се транспортују турбине, прилагођавају се инфраструктура и путеви, који ће касније остати на коришћење локалној заједници. Када се сагради ветропарк, то ће бити компанија која ствара приход кроз продају струје. 
„Ветроелектране Балкана“ ће на име донације за локални развој општине Ковин годишње опредељивати износ од 2% од нето добити остварене од рада „Чибука“, с тим што би три четвртине тих средстава било намењено финансирању пројеката на територији општине Ковин, а четвртина посебно за пројекте на територији МЗ Мраморак. Средствима из донације финансираће се пројекти у области здравства, образовања, науке, социјалне заштите, хуманитарног рада, заштите животне средине, културе, спорта, туризма, као и инфраструктурни пројекти на нивоу локалне заједнице.


КАЛЕНДАР

« Јун 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30