БИБЛИОТЕКАРИ НА 62. САЈМУ КЊИГА

31 окт 17
Прочитано 537 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

Међународни београдски сајам књига, познат као празник књиге, сваке године угости најзначајније домаће и бројне иностране писце и издаваче, који представљају своја стара издања и актуелну продукцију.

Међународни београдски сајам књига, познат као празник књиге, сваке године угости најзначајније домаће и бројне иностране писце и издаваче, који представљају своја стара издања и актуелну продукцију.
Учесници сајма кроз бројне промоције, презентације, предавања, округле столове и трибине, представљају широкој публици низ тема важних за књижевност, издаваштво и културу. Библиотекари ковинске установе „Вук Караџић“ су и ове године посетили Сајам у више наврата.
 У фокусу овогодишњег 62. Међународног сајма књига у Београду била је савремена књижевност једног великог европског језика-немачког. Заједничким наступом под називом „4 ЗЕМЉЕ 1 ЈЕЗИК“, представиле су се земље немачког говорног подручја: Немачка, Аустрија, Швајцарска и Лихтенштајн.
У среду, 25. октобра, библиотекари су присуствовали представљању Зборника дечјих радова „Дани ћирилице 2017" и том приликом погледали изложбу дечијих радова са конкурса „Дани ћирилице Баваниште". О значају манифестације посвећене ћирилици говорили су др Миодраг Матицки, проф. др Сузана Полић и уредница Вуковог читалишта, Љиљана Симић. Песник Божидар Пешев је прочитао песму коју је посветио Баваништу и „Данима ћирилице“.
Председница жирија за ликовне радове, проф. др Сузана Полић, нагласила је да се, захваљујући „Данима ћирилице“, Баваниште нашло на културној мапи света.
Поводом прославе тридесетогодишњице постојања Вукове задужбине, председништво је донело одлуку да Вери Секулић додели Повељу за организацију „Дана ћирилице“ у Баваништу.
Библиотекари су присуствовали промоцији нових књига за децу млађег узраста. Публици су своје књиге представили Весна Видојевић Гајовић, Милоје Радовић, Гордана Тимотијевић и Божидар Пешев. 
У петак, 27. октобра, библиотекари Весељка Јовановић, Маја Анчуљ, Слађана Јованов и Лариса Микић су присуствовале Форуму Библиотекарско друштво Србије који је водио др Богдан Трифуновић, председник БДС-а. Форум се и ове године бавио значајним и актуелним темама у вези са струком, а представљен је Пројекат „Библиотекари на путу: 1000 километара до 1000 идеја“. Кроз овај пројекат приказана су искуства која су чланови БДС-а стекли захваљујући међународним контактима током путовања на ИФЛА Конгрес у Вроцлав у августу 2017, као и активности Друштва у Србији које промовишу и штите професију. Посебно интересантно је свакако и то да водеће међународно тело које представља интересе библиотечко-информационих сервиса  и њихових корисника од скоро пружа могућност да стручни библиотечки радници учествују у дискусији  пројекта Међународне федерације библиотекарских удружења и институција (ИФЛА) „Глобална визија“ и на тај начин узму учешће у креирању и дефинисању нових праваца у библиотекарству као и прилику да га мењају, како глобално, тако и локално. Ово свакако представља прави подухват, са тежњом да се утемељи пут ка будућности уједињене библиотечке струке. 
 Такође, библиотекари  су и ове, као и претходних година, остварили значајне контакте   са писцима и издавачима, а са циљем да се успостави што боља сарадња. 
У суботу, 28. октобра, директорка Јелена Стојановић и књижничарка, Снежана Ника, присуствовале су свечаној додели награда у култној едицији "Пегаз".Књижевна омладина Србије традиционално, већ девет година заредом, додељује награде на основу конкурса за књижевне првенце "Пегаз".За 2017. годину пристигао је огроман број рукописа из Србије, Црне Горе, Македоније, Грчке, Аустрије, Немачке, Италије, Шведске, Француске и Канаде -  укупно 868 рукописа различитих жанрова, од поезије до драмских текстова. Снежана Ника, књижничарка Библиотеке "Вук Караџић" Ковин, била је овогодишњи члан жирија, на шта су у колективу изузетно поносни.Награде су додељене у три категорије и то: за роман, за збирку прича и за збирку поезије. У категорији поезије додељена је само друга награда, коју је добила ауторка књиге "Између два несна", Јелица Црногорчевић. У категорији  збирке прича додељене су две награде, за прво и друго место. Прво место и статуу Златног пегаза у категорији освојили су "Валови узалудности" аутора Зорана Бара из Беле Цркве. Другу награду у категорији кратких прича добила је књига "Трн руже" Бојана Станаревића.У категорији романа, прво место за роман године и Златни Пегаз, припало је "Белини", аутора Немање Јованова. Друго место у категорији романа освојила је књига "Рекла си никад" ауторке Катарине Крстајић из Београда, а треће место освојио је роман "Искупитељ", Нордиана Нифл Хеим из Париза.


КАЛЕНДАР

« Јануар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31