ПРВИ ЈУБИЛЕЈ “СТАРОГ ЛАЛЕ“ – ВЕСЕЛО И РАЗИГРАНО

01 јул 15
Прочитано 1080 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

Опште удружење предузетника општине Kовин, под покровитељством Општине Ковин, организовало је 5. по реду Манифестацију „Стари Лала“ 20. и 21. јуна 2015. (субота и недеља), у центру Ковина и „оближњим сокацима“.

Опште удружење предузетника општине Kовин, под покровитељством Општине Ковин, организовало је 5. по реду Манифестацију „Стари Лала“ 20. и 21. јуна 2015. (субота и недеља), у центру Ковина и „оближњим сокацима“.
Позвани су (а и дошли) сви којима су Банат, стари занати и обичаји у срцу. Циљ манифестације, која је већ друге године постојања, 2012-те, награђена „Туристичком слагалицом“ Привредне коморе Србије као најбоља млада манифестација у земљи, јесте очување и промоција старих заната и ручно рађених предмета.
Током церемоније свечаног отварања госте и суграђане најпре је поздравио директор манифестације, Славољуб Стојадинов, а 5. „Старог Лалу“ прогласила је отвореним већница Мирјана Бановић.
У суботу, 20. јуна, програм је започео отварањем штандова са ручно рађеним предметима, а ревијално су приказане вештине стреличарства.У Улици Лазе Костића кувала се рибља чорба - учествовало је укупно 16 екипа а награђене су три најбоље. Такође, проглашени су инајлепши фијакери, а центром су, уочи културно-уметничког програма, обе вечери дефиловали фолклорни ансамбли из целе Србије, Бугарске, Македоније... Организован је и мали сајам пољопривредних машина.
Програм су увеличали интересантним и едукативним приказима најмлађи добровољни ватрогасци, клинци узраста 4-6 година из ДВД Ковин, као и подмладак Црвеног крста Ковин, који се представио сјајном показном вежбом у „лалинском духу“ – видели смо Лале и Сосе како раде у пољу и како се указује прва помоћ када дође до повреда...
Оба дана посетиоци су могли да виде шта и како ради готово заборављени занатлија - ткач, гост је био Зоран Слијепчевић, чувар овог старог заната.
Ту је у недељу био и ковач мачева, Жељко Пантић.
Другог дана, 21. јуна, посетиоци су имали прилику да виде многобројне игре организоване за најмлађе – радионицу осликавања гипса бојом, цртање мотива Старог Лале, скакање у џаку, ношење јајета у кашици, терање бандаша....
Организовано је и такмичење у спремању националних јела на традиционалан начин. Из „гастро сокака“ најбоље су ове године биле сарме, пасуљ, телетина...
У поподневним сатима, пре наступа фолклора, на летњој позорници пр5ограм су извели „Ковински бећари“ и афористичарка из Сурчина, Павица Вељовић.
5. „Лала“ завршен је весело у недељу увече, уз ватромет и жељу да догодине буде још боље и разноврсније.


КАЛЕНДАР

« Април 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30