ДОДЕЉЕНА СПОРТСКА ПРИЗНАЊА НАЈБОЉИМА У 2016. ГОДИНИ

14 феб 17
Прочитано 2032 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

У суботу, 11. фебруара, у позоришној сали Центра за културу Ковин одржано је традиционално, а овога пута и јубиларно - 40. проглашење најуспешнијих у спорту, за 2016. годину.


У суботу, 11. фебруара, у позоришној сали Центра за културу Ковин одржано је традиционално, а овога пута и јубиларно - 40. проглашење најуспешнијих у спорту, за 2016. годину.
Сашa Ђорђевић, председник Спортског савеза општине Ковин, на почетку је поздравио све присутне спортисте, родитеље, тренере, наставнике, као и навијаче, без којих не би било тако добрих прошлосезонских резултата. Посебно се захвалио на присуству и подршци у континуитету представнцима Спортског савеза Србије, као и руководству општине Ковин које последњих година, како је рекао, улаже значајно више средстава за спорт, а и покренуло је инфраструктурне пројекте који ће у будућности спортистима ковинске општине значити много боље услове за рад и остваривање још бољих резултата.
Управо о таквој врсти улагања за будућност говорила је у свом обраћању, у име локалне самоуправе, Сања Петровић, председница општине Ковин. Она је нагласила да је садашње руководство општине препознало значај улагања у спорт и конкретним потезима одмах показало бригу за младе који се баве спортом – систематски прегледи спортиста више се не плаћају, напредује изградња хале за мале спортове у Ковину која ће бити у функцији догодине – у 2016. години издвојено је 13, а у овој години обезбеђено још 24,3 милиона динара за тај објекат, издвојена су средства за санацију и реконструкцију терена, за пројекат сале у Баваништу, као и за идејни пројекат полуолимпијског базена затвореног типа са пратећим елементима. Све у свему, у спорт ће се плански и значајно више улагати, о чему говори и податак да је буџетом општине за 2017. годину за функционисање савеза, клубова и за пројекте и спортску инфраструктуру опредељено готово 100 милиона динара, нагласила је председница општине.
У наставку програма, уручена су признања најуспешнијим спортистима у 2016, проглашеним на основу утврђених критеријума које је претходно сагледао Управни одбор Спортског савеза општине Ковин.
Традиционално, пехари су најпре уручени у категорији „Спортске наде”. Овога пута, добило их је више од 60 будућих асова, а признања су им уручили Ратко Мосуровић - помоћник председнице оптине Ковин, и Стефан Шемлал – репрезентативац Србије у каратеу (списак награђених спортских нада погледајте у документу испод овог текста).
Епитет „перспективни спортиста године“ заслужило је седморо младих спортиста: Александар Вуков, Удружење спортских риболоваца „Дунав“ Ковин (репрезентативац, 5. на Светском првенству одржаном у Португалији 2016); Марко Ковачевић, Клуб борилачких вештина „Мали змај“ Ковин (пет медаља, од тога два злата на међународном турниру); Селена Ђорђевић, Карате клуб „Раднички“ Ковин (12 медаља у 2016. години, 2. на Купу Војводине, 5. у Србији појединачно); Јован Савин, ОК „Баваниште“(три бронзе са првенстава Војводине, игра за четри селекције Клуба, 2016. учесник кампа најбољих пионира Србије); Борис Антић, ФК „Раднички“ Ковин (лидер екипе која је освојила Лигу Јужног Баната у 2016); Марко Богдановић Кошаркашки клуб „Раднички“ Ковин (јуниор, најмлађи члан првог тима који игра у Првој српској лиги ); Милица Жебељан, ОК „Раднички“ Ковин (пионирка на месту примача, једна од најбољих у екипи која је изборила пласман на првенство Војводине). Перспективним појединцима признања је уручио Јовица Антонић, помоћни тренер сениорске кошаркашке репрезентације Србије.
На јубиларној додели признања, проглашено је и шест перспективних екипа, а признања је уручио Драган Шешум, спортски директор Спортског савеза Србије.
Перспективне екипе су: Кадети ОК „Баваниште“ (освајачи бронзане медаље на Олимпијади младих Западног Балкана, одржаној у Београду јула прошле године); Стонотениски клуб „Дожа“, Скореновац (четворочлана женска екипа успешно игра у Другој савезној лиги север); Пионири ФК „Раднички“ Ковин (убедљиво освојили Прву лигу Јужног Баната и изборили учешће у Квалитетној лиги Војводине, што је други ранг такмичења у држави); Пионири МКК „Раднички“ Ковин (изборили пласман на квалификациони турнир за Квалитетну лигу Војводине); Женски кадетско-јуниорски ката тим Карате клуба „Раднички“ Ковин (1. место на првенству Војводине, 2. на купу Војводине, два трећа места са првенства и купа Србије); Мушки кадетско-јуниорски ката тим Карате клуба „Раднички“ Ковин (бронзани на првенству Србије и Војводине, 1. место на турниру „Ноћ шампиона“ одржаном у Бјељини).
Сениор године у појединачним спортовима је Младен Берић, члан Карате клуба „Раднички“. У 2016. наступио је сениорском првенству Балкана у Истанбулу. На домаћој сцени, поред освојених многобројних турнира, на првенству Војводине освојио је тутулу шампиона у екупној конкуренцији, док је на државном првенству стигао до сребра у појединачној и екипној конкуренцији са члановима тима - Стефаном Шемлалом и Рељом Мијановићем.
Сениор године у екипним спортовима је Предраг Грујевић, члан Кошаркашког клуба „Раднички“ Ковин. Игра на обе центарске позиције, а био је једна од главних полуга плаво-белих на путу ка титули у Другој српској лиги у сезони 2014-15. као и годину дана касније када се екипа усталила у поменутом рангу.
Тренер године је Горан Ракочевић, ОК Баваниште“. У два наврата уводи Баваниште у Прву лигу, најпре 2005. а потом и десет година касније. Од 2011. ради и са млађим категоријама Клуба, са којима осваја чак пет медаља на првенствима Војводине -сребро и четири бронзе, у јуниорском, кадетском, односно пионирском узрасту.
Признање у категорији „Сениорска екипа године“ припало је кошаркашима „Радничког“. Они су, како је речено, након освојене титуле првака у Другој српској лиги у сезони 2014/15. надмашили очекивања у дебитантској сезони у вишем рангу током прошле године. Иако је екипи, коју предводи тренер Бојан Ђурашинов, примарни циљ био очување статуса српског прволигаша, плаво-бели су успели да се нађу међу пет најбољих екипа Лиге. Са добрим играма наставили су и у новој сезони, па после првог дела првенства скор им је 9 победа и 4 пораза, тренутно деле трећу позицију на табели.
Признање најбољим сениорима, екипи и тренеру, уручила је председница општине Сања Петровић.
И овога пута, на традиционалној приредби, указано је на важност школског спорта. У 2016. години у Врању је одржана јубиларна, 10. школска олимпијада, на којој су са територије општине Ковин учествовале стонотенисерке ОШ „Жарко Зрењанин“ из Скореновца, као и каратисти, ученици средњих школа „Васа Пелагић“ и „Бранко Радичевић“. Најсјајније одличје са Школске олимпијаде - за своју школу и општину - донела је Исидора Сеч, ученица Гимназије и економске школе „Бранко Радичевић“. За освојено злато на јубиларној Олимпијади, а и с обзиром да ковинска Гимназија дуго година уназад постиже изузетне резултате у овој области, директорка Живка Чернох је, у име колектива примила посебно признање које је на приредби уручио Милош Марковић, стручни сарадник у Спортском савезу Србије.
Такође, представницима свих школа са територије општине уручени су комплети спортске опреме, у циљу даљег развоја школског спорта.
Признања у категорији „спортски радник“, као и специјалне награде, лауреатима је уручио председник Спортског савеза општине Ковин, Саша Ђорђевић.
Спортски директор ФК „Раднички“ Ковин, Мирко Рнић, спортски је радник године.
Специјална награда за развој и промоцију спорта додељена је кошаркашици Марини Марковић. Богату кошаркашку каријеру почела је да гради већ са 15 година, када је дебитовала за први тим ЖКК Ковина. Потом прелази у Хемофарм, затим београдски Радивој Кораћ, па Крајишник из Бања Луке. Након сезоне у Шумадији из Крагујевца, где је проглашена за најкориснијег играча лиге, уследио је позив тадашње селекторке Србије и тренера Лиона Марине Маљковић да пређе у поменути француски клуб који исте сезоне осваја први трофеј у својој историји. Тренутно је чланица Келтерна који је у врху табеле немачког шампионата, док на међународној сцени игра у Евро купу. Наступала је за све репрезентативне селекције. Са сениорском има осмо место на Светском првенству у Турској. Прошле године била је и члан репрезентације у баскету 3на3 која је изборила пласман на Европско првенство, али због повреде није могла да наступи на завршном турниру. Публици и суграђанима Марина се обратила путем тонског записа, јер због професионалних обавеза није могла у суботу бити у Ковину. Поздрављајући све, захвалила се на признању које је у њено име примио отац Петар Марковић.
Специјална награда за допринос развоју спорта, а посебно за остварене резултате у школском спорту, додељена је Миљку Топаловићу, професору физичког васпитања у Гимназији и економској школи „Бранко Радичевић“. После играчке рукометне каријере у „Радничком“, од 1980. као професор у тадашњем Школском центру „Вељко Влаховић“, посвећује се школском спорту. Са ђачким екипама освајао је многобројна признања: двоструки првак Србије са женском кошаркашком екипом најпре у Зајечару, а потом и у Кладову; друго место, такође у женској кошарци, на завршном турниру Првенства Србије у Ковину; са мушком кошаркашком екипом сребро на Првенству Србије у Крушевцу; са женском рукометном екипом злато у Бујановцу, док је мушка рукометна екипа освојила сребро на Првенству Србије у Крушевцу и бронзу у Ковину; са одбојкашком екипом има сребро на Првенству Србије одржаном у Панчеву.
Посебно место у програму 40. доделе припало је „Екипи за сећање“, а признања је уручио Зоран Брадањи, председник СО Ковин.
Старији су се подсетили и веома емотивно реаговали, а млади су имали шта да чују о чувеној гимазијској кошаркашкој екипи која је 1970. године донела сребро са тадашње војвођанске Школске олимпијаде: Ковин је први пут уцртао своје име на кошаркашкој мапи тадашње Југославије, а заслуге за то припадају екипи која је на Првој Спортској олимпијади школске омладине Војводине (СОШОВ) одржаној у Новом Саду, освојила сребрну медаљу. Школски састав који је имао велику помоћ у директору Душану Души Анђелкову, затим професору (и творцу школске секције) Младену Лекићу и тренеру Срђану Влајковићу, пласман на завршни турнир изборио је тријумфом у квалификацијама на којима је био бољи од Панчева и Ковачице. Величину СОШОВ-а можда најбоље илуструје податак да је у квалификацијама за 11 спортова, учествовало нешто мање од 280 хиљада ученика из 503 војвођанске школе, а да се на завршном турниру, који је отворен на Фудбалском стадиону „Војводине“, нашло 4.500 учесника. Кошаркашки турнир одигран је у Хали Кабел (на терену исцртаном у базену), а ковинска гимназија пласман у финале обезбедила је тријумфом у групи, у којој је савладала Гимназију „25. мај“ из Старе Пазове 61:59, Гимназију из Бачке Паланке 65:34 и Гимназију „Моша Пијаде“ из Сенте 59:53. У полуфиналу убедљиво је савладана новосадска гимназија „Светозар Марковић“ 72:54, да би у финалу изгубили минималним резултатом од Гимназије „Коча Коларов“ из Зрењанина – 64:63, иако су на полувремену имали 12 поена предности – 36:24.
Громогласним аплаузом публика је поздравила чланове Екипе за сећање: професора Младена Лекића – Леку, тренера Срђана Влајковића, играче Ливијуса Кокору, Дејана Топића, Радоша Мосуровића, Синишу Радуловића, Бранка Лазовића, Мила Радића, Драгана Недељковића – Пецу, Вука Вуковића. Члан екипе био је и Бата Стојић, који живи у Аустралији. На жалост, четири играча овог тима више нису међу нама, али их је публика с пијететом поздравил при помену њихових имена: Влада Марковић, Мирко Лазић, Славко Митровић и Мирољуб Богојев.
Садржајни програм јубиларне доделе признања употпунили су занимљивим приказом својих спортских знања и талената деца из карате, кошаркашког, фудбалског и одбојкашког клуба, као и осведочени карате шампион Стефан Шемлал, који је извео кату Унсу.
Својим наступима на почетку и крају приредбе, програм су увеличали чланови фолклора КУД „Младост“ Ковин, као и чланице ковинске секције балетске школе „Бео балет“ из Београда.

СПОРТСКЕ НАДЕ 2016


КАЛЕНДАР

« Април 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30