РАЗВОЈ ПРЕДУЗЕТНИЧКОГ ДУХА

23 сеп 16
Прочитано 1046 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

Влада Србије је 2016.годину прогласила Годином предузетништва с циљем да се ојачају предузетничке снаге, помогне предузетницима и пружи ослонац за дугорочни развој предузетничког духа и учешће у свему је узела и општина Ковин.


Влада Србије је 2016.годину прогласила Годином предузетништва с циљем да се ојачају предузетничке снаге, помогне предузетницима и пружи ослонац за дугорочни развој предузетничког духа и учешће у свему је узела и општина Ковин.
За коришћење субвенција за самозапошљавање и започињање сопственог посла неопходно је и да будући предузетници прођу неку од обука које се организују и преко Националне службе за запошљавање и у Општем удружењу предузетника општине Ковин. Према речима Светлане Марковић, секретара Општег удружења предузетника општине Ковин, удружење је у сарадњи са општином Ковин, Регионалним Центром за друштвено економски развој- Банат до сада организовао низ обука за почетнике у пословању којима су биле обухваћене теме финансијског управљања, електронског пословања као и припреме пословног плана и пословање са банкама. Овим обукама је укупно до сада едуковано 90-оро полазника. Сваки полазник је добио сертификат о успешно завршеној обуци, а 17. и 18.октобра 2016.године организује се нова група за почетнике у бизнису, у просторијама удружења где се сви заинтересовани за обуку могу и пријавити. Све обуке су бесплатне. Обуке је организовала и Национална служба за запошљавање/филијала Панчево где је обуку завршило 12-оро полазника.
Будући предузетници наше општине конкурисали су за субвенције за самозапошљавање на јавне позиве Републике, Покрајине као и на јавном позиву општине Ковин ( који је отворен до утрошка средстава а најкасније до 31.октобра 2016.године). Субвенције за самозапошљавање се додељују незапосленом у једнократном износу од 180.000 динара, односно 200.000 динара за незапослене особе са инвалидитетом ради започињања сопственог посла. У 2016.год. је на територији наше општине до сада према званичним подацима из евиденције пореске управе отворена 101 предузетничка радња а према сазнањима до сада је 26-оро њих добило субвенције. На јавном позиву општине до сада је конкурисала једна особа, која ће средства за покретање сопственог бизниса искористити у области развоја еко туризма наше општине са објектом у Шумарку.
Суграђанка која се определила за започињање сопственог бизниса у овој години је Бранка Јовановић,по занимању архитекта која ће за почетак, у објекту смештајног капацитета од осам лежајева са предвиђеним оброком, настојати да путем организовања излета у Делиблатској пешчари, радиониацама за децу у предивном природном окружењу Шумарка, да допринос туристичкој понуди наше општине и развоју еколошке свести. Такође, објекат се налази на већ познатој бициклистичкој рути EuroVelo 6 и очекује да ће током године бити и туриста који се баве и бициклизмом као и љубитеља природе. У име председнице општине Ковин, Сање Петровић, Уговор о коришћењу субвенција је уручила помоћница председнице општине за друштвену делатност Мирјана Бановић. Општина као услужни центар нашим суграђанима организовала је и састанак будућој предузетници са помоћницима председнице општине Ковин Далибором Штарком, Ратком Мосуровићем и Мирјаном Бановић, директором туристичке организације оптшине Ковине Петром Стаменковићем и Слађаном Чириковачки испред одељења за локални економски развој како би јој пружили све неопходне информације за започињање будућег посла.


КАЛЕНДАР

« Фебруар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29