ОДРЖАНЕ ОСМЕ „ЗАБОРАВЉЕНЕ ИГРЕ И ВЕШТИНЕ“ У ПЛОЧИЦИ

20 сеп 16
Прочитано 2409 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

У Плочици је у суботу, 17. септембра, одржана традиционална манифестација „Заборављене игре и вештине“ у одличној организацији Месне заједнице и ОШ „Ђура Филиповић“.


kIMG 7073У Плочици је у суботу, 17. септембра, одржана традиционална манифестација „Заборављене игре и вештине“ у одличној организацији Месне заједнице и ОШ „Ђура Филиповић“.
Замишљена као истински чувар од заборава, манифестација у потпуности испуњава циљ и окупља из године у годину све више деце, али и старијих. Осми пут су се окупили домаћини Плочичани, њих више од 200, као и деца и наставници, гости из комшилука: из ОШ „Жарко Зрењанин“ из Скореновца, ОШ „Јован Јовановић Змај“ Ковин, ОШ „Десанка Максимовић“ Ковин, ОШ „Предраг Кожић“ Дубовац. Игре су отворила наступом фолклора деца из Омољице, из КУД „Жисел“.
У духу манифестације, фруштуковало се уз 'леба, масти и алеве паприке; кокице (огромна количина коју је с љубављу припремио идејни творац манифестације учитељ Ђура Брзак) и мекике (директорка школе Живанка Јованов Петровић заменила функцију улогом одличне банатске домаћице).
kIMG 7132Такмичарски део одвијао се пред очима бројне публике у дворишту школе, а надметања су била у следећим играма и вештинама: тапке, слика-бело, прављење бунара од шапурина, гађање кликером у рошу, круњење кукуруза ручно, терање точка (светско првенство), кобасичари, гађање праћком, зврцање сличицама на банак, бацање новчића на црту (крајцарице), гађање кликером на фанту. Најуспешнијима су подељене дипломе и медаље, а организатори из месне заједнице обезбедили су и мајице, као и пљескавице за ручак. Такође, сви учесници – и гости и домаћини, могли су да се послуже куваним кукурузом који се „крчкао“ у дворишту МЗ Плочица.
kIMG 7121Да су и овогодишње Заборављене игре и вештине биле веома успешно организоване, говори податак да су традиционални гости, ученици млађих разреда ОШ“Десанка Максимовић“, одмах похвалили дружење вешћу и сликама на сајту своје школе и друштвеним мрежама.
Погледајте како је све то изгледало оком камере – захваљујемо на фотографијама Михаљу Сатмарију и Наташи Буљугић.


КАЛЕНДАР

« Август 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31