ПРОГЛАШЕНИ ПОБЕДНИЦИ 14. „ДАНА ЋИРИЛИЦЕ“

Академик В.Јовић,Д.Старк,В.Секулић,М.Бановић,Т.Вукосављевић,З. Богуновић Академик В.Јовић,Д.Старк,В.Секулић,М.Бановић,Т.Вукосављевић,З. Богуновић фото: Општина
25 мај 15
Прочитано 1606 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

Ћирилици у част, протеклог викенда у Баваништу је одржан 14. по реду Дечји сабор „Дани ћирилице“ покренут 2001. године, са жељом да допринесе очувању српске културне баштине, језика и писма, песме и игре, старих заната, обичаја и православне вере, посебно међу основцима и средњошколцима.


Cirilica 2015. 025На централној свечаности доделе награда, одржаној у суботу, 23. маја у холу школе „Бора Радић“, присутним учесницима из свих крајева Србије, њиховим наставницима, представницима локалне самоуправе, домаћинима из Баваништа, жирију, најпре се обратио почасни председник Сабора, академик Видојко Јовић, родом из Баваништа. Он се захвалио свима који негују српско писмо и подсетио на значај књиге у животу сваког детета, без обзира на еру развијених технологија у којој одрастају, додавши да одрасли морају да се потруде да наметну деци културу читања. У име председнице општине Ковин, Сање Петровић, присутне је поздравила већница Мирјана Бановић.
О овогодишњим радовима пристиглим на конкурс, говориле су Др Сузана Полић, директорка Централног института за конзервацију у Београду, председница жирија за ликовне радове и Љиљана Симић, уредница „Вуковог читалишта“ и чланица жирија за литерарне радове.
Cirilica 2015. 020Окосницу „Дана ћирилице“, подсетимо, чини Конкурс за литерарни рад и за ликовне радове у неколико категорија, на задате теме. Ове године, теме су биле: за литерарни рад „Да се ја питам“, за илустрацију – народна песма или прича, за калиграфију – текст народне пословице, за иницијал- почетно слово имена учесника и лутка – обучена у ношњу из бакиног родног краја (што аутентичније). Како је, поздрављајући децу и друге госте рекла Вера Секулић, организаторка и оснивач „Дана ћирилице“, на Конкурс за 2015. годину стигло је укупно 6.002 рада из целе земље и дијаспоре. Она се захвалила свим учесницима на уложеном труду и на прелепим радовима које су послали.
По традицији, свечаност доделе награда увеличана је мноштвом занимљивих пратећих програма, па је током дана, такође у школи, организована радионица веза под вођством Милице Марковић, керамичка радионица Михајла Петровића, плетење венаца – ученици ССШ „Васа Пелагић“ из Ковина, са професорком Горданом Стојановић, израда украса од разнобојног папира коју води Марија Анђелковић, радионица „Српско коло“ чланова КУД „Аца Обрадовић“ Баваниште, Округли сто на тему „Српска ћирилица“ под вођством Др Драгољуба Збиљића из новосадског удружења „Ћирилица“, као и такмичење за најукуснији колач које је окупило активе жена из Долова, Малог Баваништа и домаћице из баваништанске „Дуге“.
Cirilica 2015. 003Cirilica 2015. 019Међу награђених 29 радова на задату литерарну тему „Да се ја питам“, из ковинске општине су радови двоје ученика: Милице Ђорђевић, ученице 6. разреда ОШ „Сава Максимовић“ Мраморак (ментор Драгана Пауновић) и Стефана Адамова, ученика 3. разреда Гимназије и економске школе „Бранко Радичевић“ Ковин (ментор Валентина Јелић). Похваљене су, за радове у категорији Иницијал, ученице ОШ „Бора Радић“ Баваниште Марија Анђелковић (5. разред, ментор Андреас Максем) и Дијана Урошев (1. разред, ментор Васа Симичић).
Након доделе диплома и књига најуспешнијима, за госте је организован фолклорни програм у сали у извођењу ансамбла КУД „Аца Обрадовић“, а потом су, уочи свечаног ручка, сви присуствовали резању славског колача, чиме је обележена крсна слава сабора, Свети Ћирило и Методије.
У име локалне самоуправе, централном обележавању овогодишњих „Дана ћирилице“ присуствовали су и председник СО Ковин Тихомир Вукосављевић, помоћници председнице општине Далибор Штарк и Зоран Богуновић, као и већник Ђура Црепајски, иначе и председник Сaвета МЗ Баваниште.


КАЛЕНДАР

« Јул 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31