„ЖЕНИДБА“ АМАТЕРСКОГ ПОЗОРИШТА НАЈБОЉА У ЈУЖНОМ БАНАТУ

20 апр 16
Прочитано 1426 пута
Објављено у КУЛТУРА

Представа „Женидба” у извођењу Аматерског позоришта Ковин, коју је по тексту Николаја Гогоља на сцену поставио редитељ Јован Грујић, оцењена је као најбоља у округу на овогодишњој зонској смотри драмског стваралаштва. Тако ће Ковинци још једном представљати Јужни Банат на Покрајинској смотри у Старој Пазови, саопштио је селектор, редитељ Александар Саша Волић.


Представа „Женидба” у извођењу Аматерског позоришта Ковин, коју је по тексту Николаја Гогоља на сцену поставио редитељ Јован Грујић, оцењена је као најбоља у округу на овогодишњој зонској смотри драмског стваралаштва. Тако ће Ковинци још једном представљати Јужни Банат на Покрајинској смотри у Старој Пазови, саопштио је селектор, редитељ Александар Саша Волић.
Прича о проводаџисању и наметнутом при избору брачног партнера, о положају жене у томе и пожељном друштвеном статусу мушкарца, све је то сабрано на сцени, у осавремењеној режији са очигледним карактеристикама бурлеске. Редитељ Јован Грујић и овога пута је зналачки повезао епохе на једну од „вечитих тема“, али било би неправедно не поменути сјајну сценографију (Милан Живковић, израдили Лајош Маћаш и Небојша Петровић), маске (Исидора Секулић), костиме и шминку (Јадранка Булатовић, Злата Режа, Невена Живановић).Посебан допринос победничкој представи дали су и Милош Љиљанић (дизај светла и ефекти), Јована Вујовић (графички дизајн), Милош Попадић Беца (тон), Марина Стефановић (инспицијент).
Нову глумачку бравуру донео је и овога пута, сада кроз лик Кочкарјова, Илија Иша Марковић, који је у више наврата изазвао громке аплаузе публике. Одличну ролу остварила је и главни женски лик, Оља Љубоја као Агафја Тихоновна, али и Јадранка Булатовић као проводаџика Фјокла Ивановна и Милан Живковић у улози Жевакина. И остали чланови глумачког ансамбла све време су држали пажњу публике: Александар Поповић (Поткољосин), Пеђа Булатовић (Кајгана), Урош Стаменковић (Анучкин), Оливера Стефановић (Арина Пантелејмоновна), Марко Станојевић (Степан), Зорана Павић (Дуњашка).
У зонској конкуренцији, за наступ на Смотри аматерских позоришних друштава (САПД) Војводине било је укупно осам представа, са ансамблима из Ковина, Ковачице, Уздина, Панчева и Падине.
По оцени селектора Волића, друго место заслужили су глумци Колектива креативних аматера (КОКРАМ) из Ковачице, са представом на словачком језику „О Љубави ...” („О Ласке..), аутора Драгана Карлечика.
Трећепласирана је представа „Зла жена” Јована Стерије Поповића, у извођењу драмске секције ученика Средње стручне школе „Васа Пелагић“ из Ковина, у изврсној адаптацији и режији професорки Весне Ратковић и Марије Станисављев које су, заједно са ђацима, заслужне за музику, костиме и сценографију представе . Ово је и својеврсно признање за добру поставку и изведбу, с обзиром да је реч о ђачкој представи, а не представи организованог позоришта, макар и аматерског. Одлични на сцени били су ученици Љубица Милиновић (Султана), Никола Пишталовић (Срета), изврсно је извео женску и мушку ролу Војкан Митић (као Персида и као Стеван), а добру глуму приказали су и Магдалена Илић (Пела) и Бојан Лаковић (господин Трифић). За светло и тонску подршку побринули су се Александра Поповић, Бојана Лаковић и Милица Јанковић.

У конкуренцији је била и представа новоосноване ковинске аматерске трупе – „Смук театра“. Премијерно је виђена поставка “Све по списку”, на текст једног од чланова групе, Ненада Вулића и у режији Дејана Младеновића, базирајући се на неке локалне “урбане легенде” и савремени тренутак, са радњом смештеном у полицијској станици. Ансамбл са неколико веома искусних глумаца аматера, чак и једним професионалцем (ипак, доскора аматер из Ковина, Лука Табашевић), оставио је солидан утисак, али недовољно јак у конкуренцији са театрима које је и селектор окарактерисао као успешније за ову сезону. У првој сезони „Смук театра“ као глумци наступили су: Јована Мику, Ђорђе Ћосић, Александар Стевановић, Лука Табашевић, Ивана Грбовић, Милан Поповић, Ненад Вулић, Душан Јереминов, Јована Мирковић, Анђелија Мирчов, Филип Лазовић. Музику за представу приредио је Александар Крчуљ.

Селектор Александар Волић је, дајући завршну оцену зонске смотре, препоручио да представа ковачичког позоришта буде у званичном програму Позоришног фестивала малих и експерименталних сцена Војводине у Крушчићу, док је ученичку, трећепласирану представа “Зла жена” предложио да буде уврштена у програм Омладинског фестивала у Кули. Такође, селектор је препоручио да Уметничка група „Смук театар“ наступи у Јаша Томићу на ФЕТРА фестивалу.


КАЛЕНДАР

« Фебруар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29