У ТОКУ ЈЕ КОНКУРС ЗА ЈУБИЛАРНЕ ,,ДАНЕ ЋИРИЛИЦЕ“

19 апр 16
Прочитано 672 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

Удружење ,,Дани ћирилице Баваниште“ под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије расписало је ове године јубиларни, 15. Конкурс...


Удружење ,,Дани ћирилице Баваниште“ под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије расписало је ове године јубиларни, 15. Конкурс намењен ученицима основних и средњих школа, овог пута на литерарну тему ,,Сачувајмо ћирилицу“ или ,,Никад не заборави...“, илустрацију мотива из народне песме или приче по избору, калиграфски препис текста народне пословице, иницијал и израду лутке у ношњи из бакиног родног краја.
Радове треба доставити на адресу ,,Дана ћирилице“ најкасније до 30. априла 2016. године. Стручни жири прогласиће три најбоља рада за сваки узраст, а њихови аутори ће добити дипломе и награде. Награде и захвалнице добиће и најуспешнији ученици ван конкуренције. Сви учесници из расејања, којих је по традицији много, добиће захвалнице. Организатор ће наградити и најуспешнијег наставника и прогласити најуспешнију школу. Додела награда предвиђена је за 21. мај (субота), уочи крсне славе манифестације, Дана Ћирила и Методија. Јубиларни „Дани ћирилице“ протећи ће и у знаку обележавања 250 година од постанка Баваништа и 40 година постојања културно-уметничког аматеризма.
Традиционална и јединствена манифестација покренута је пре деценију и по са жељом да се допринесе очувању српске културне баштине, језика и писма, песме и игре, старих заната, обичаја и православне вере. До сада је учествовало више од 40.000 деце и младих из око 40 земаља света, из више од 500 школа. Главна тема на конкурсима мењала се из године у годину: Вера, Нада и Љубав; Милосрђе; Доброта; Колевка; Част; Брат; Будимо људи; Светиња; Мостови... Стручни жири увек сачињавају академици, ликовни стручњаци, наши познати писци и признати српски етнолози и етнографи. Одржавање манифестације подржавају: Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије (уврстило „Дане ћирилице“ у званични програм републичких – државних смотри), Министарство културе и информисања РС, Општина Ковин, Српска Православна Црква, Српска академија наука и уметности, РТС, Вукова задужбина и многобројни издавачи.

КОНКУРС 201636.5 KB


КАЛЕНДАР

« Август 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31