,,БАНАТСКИ УЖИТАК” У СКОРЕНОВЦУ

13 апр 16
Прочитано 832 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

Туристичка организација општине Ковин организовала је у петак, 8.априла семинар гастрономије и вина на тему ,,Банатски ужитак“...


Туристичка организација општине Ковин организовала је у петак, 8.априла семинар гастрономије и вина на тему ,,Банатски ужитак“.
Циљ ове манифестације био је упознавање са винском културом, начином конзумирања и сервирања вина, препознавањем арома и мана, као и да се побољша и прошири понуда сеоског туризма.
Руководилац групе за виноградарство и винарство Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства, Дарко Јакшић, информисао је учеснике о формирању јединственог регистра винограда, о мерама подстицаја за нове засaде винове лозе и о издавању маркица за вина са географским пореклом. Он је истакао да Министарство пољопривреде и заштите животне средине већ неколико година спроводи одређене мере за унапређење и развој виноградарства и винарства кроз разне програме подстицаја: За подизање винограда са посебним погодностима за винограде са аутохтоним и регионалним сортама винове лозе, за сертификацију садног материјала и клонску селекцију винове лозе, за набавку опреме за наводњавање и заштиту од болести, штеточина, корова, града и др.
Семинар је отворио в.д. директор ТОО Ковин, Петар Стаменовић захваливши се свима на присуству и подршци:
,,Овим семинаром смо хтели да сакупимо мале произвођаче вина тј. регистрована пољопривредна газдинства да се, преко Министарства пољопривреде, сазна које су то законске регулативе када је у питању виноградарство и евентуалне субвенције око самог вина. Наш циљ је да специфичношћу банатске кухиње уз комбинацију вина, препознатљивог са ових подручја, привучемо што већи број туриста“.
У име општине Ковин, учеснике је поздравила и чланица Општинског већа СО Ковин, Виолета Оцокољић и додала да је одржавање ове манифестације у Скореновцу, у ресторану код Дани Ернеа, пример како се уз рад, труд и велико ангажовање могу направити изузетни резултати у сеоском туризму и пренела да председница општине Ковин, Сања Петровић, подржава и подржаће све наредне пројекте који имају за циљ унапређење туристичке понуде општине Ковин.
Како и на који начин се услужује вино, из којих чаша се пије и о њиховом правилном држању, говорио је ,,Европски витез вина“ и сомалијер Десимир Недељковић.
Професор др Милош Туцовић указао је на значај тренинг центра за едукацију кадрова у угоститељској привреди и да би требало што више радити на побољшању сеоског туризма.
Посебан допринос семинару дали су и стручњаци из Туристичке организације Србије, Павле Ђукић и Туристичке организације Војводине Дамир Рајтенбах, затим доктор екологије Каролина Петровић из УСР Делиблатско језеро, родоначелник сеоског туризма и домаћин сусрета Дани Ерне, произвођач и дистрибутер органске хране Божидар Цветковић, витез вина Антал Нађ и менаџерка хотела ,,Пламен град“ Тијана Јанков. Учесници и посетиоци могли су да уживају у комбинацији банатске кухиње и дегустацији вина.
Након завршетка семинара, организован је обилазак етно куће у Скореновцу.


КАЛЕНДАР

« Август 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31