СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕНА ШКОЛСКА СЛАВА

28 јан 16
Прочитано 1452 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

Свети Сава, школска слава, обележава се у у свим школама у Србији 27.јануара као ненаставни дан, али дан када молитвама и освештавањем ..

Свети Сава, школска слава, обележава се у у свим школама у Србији 27.јануара као ненаставни дан, али дан када молитвама и освештавањем славског колача и жита, дубоко, искрено и испуњени вером, ђаци и њихови наставници прослављају Светог Саву. Први српски просветитељ, утемељивач православља, ктитор најстаријих храмова Хиландара, Студенице, Жиче, ујединитељ српскога рода, ходочасник, књижевник, законодавац, дипломата, Свети Сава је за живота , духовног и световног, потврдио праве вредности човека и светитеља.
У свим школама на територији општине Ковин и у Предшколској установи „Наша радост“ било је свечарски, у част великог просветитеља.
Преносимо атмосферу из неколико школских установа у којима смо ове године били, као и из оних чији ПР-ови вредно раде, током читаве године, на промоцији својих школа и обавештавају нас о свему важном за развој образовања и васпитања младих људи. Тако су нам и овога пута послали и фотографије са обележавања Светог Саве, а у галерији погледајте све што смо издвојили из ових школа. Како је било у Гимназији и економској школи "Бранко Радичевић" можете погледати на овом линку.

ШКОЛСКА СЛАВА У ССШ “ВАСА ПЕЛАГИЋ“

Ученици и професори су се потрудили да овај важан дан буде прослављен у складу са духом и делом Светог Саве. Након сечења колача, присутнима се обратио директор Игор Тришић, који је подсетио на све тековине Светосавља и додао да ће тим путем и убудуће ићи колектив ове школе. После културно-уметничког програма кроз који су хор, ђаци солисти и наратори још једном указали на значај дела Светог Саве, директор је уручио похвале, захвалнице и дарове са знаком школе најбољим и најсавеснијим ученицима, пензионисаним професорима и другим колегама, одељенским старешинама, представницима најуспешнијих одељења на нивоу школе, као и професорима за посебно залагање у организацији важних свечаности и обележавања значајних датума..
Међу бројним гостима, делегацију локалне самоуправе предводила је председница општине Ковин, Сања Петровић, којој је директор уручио посебну захвалницу за допринос и заслуге у подршци образовању . Школској слави присуствовали су и председник СО Ковин, Зоран Брадањи, помоћник председнице општине Драган Драгић и други представници Општинске управе са којима школа сарађује у оквиру своје делатности.

ПРЕДШКОЛЦИ У ЧАСТ СВЕТОГ САВЕ

Најмлађи суграђани су такође свечано и са пуно енергије обележили школску славу, а за то добили од старијих – васпитача, родитеља и представника локалне самоуправе, заслужене аплаузе. Делегацију општине предводила је Мирјана Бановић, помоћница председнице за област друштвених делатности.
Предшколци су извели и посебно занимљиву тачку глумећи ликове династије Немањића, из које је потекао велики просветитељ и први српски архиепископ.


САВИНДАН У ОШ“ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ“

Ђаци „Десанкине“ школе су свечано прославили овај велики дан уз присуство својих наставника и родитеља и протојереја Новака Петровића, који је са домаћинима славе, ученицима осмих разреда, пререзао славски колач.
Након приредбе која је очаравала тоновима светосавских песама и стиховима у којима нас свака реч обавезује и подсећа на значај Светог Саве, послужени су жито и переце, јавила је ПР школе Наташа Буљугић, а фотографије које је послала сведоче о атмосфери школске славе.

У „ЗМАЈЕВОЈ“ ШКОЛИ

Прослава је почела Химном Светом Сави у извођењу оркестра школе, а потом је протојереј ставрофор Живанко Поповић, парох Прве парохије ковинске, освештао славски колач и честитао школску славу пожелећи много среће, здравља и благостања.
По обичају, домаћини славе били су ученици завршног разреда са својим одељенским старешинама Бранком Спирковић и Тамаром Вијатов, који су ломили славски колач одајући пошту светитељу Сави.
Потом су славу преузели ученици седмог разреда, да је до наредне године носе у срцима и да се труде да марљивим радим и духовним изграђивањем честите личности буду достојни потомци великог светитеља. На крају, сви ђаци и гости добили су колач, жито и неизоставне переце, јавио је ПР школе, Дејан Крецуљ.

Подсетимо још, празник Свети Сава је установљен за школску славу 1840. године, на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја из Крагујевца. У одлуци тадашњег Попечитељског просвештенија, представници државне и црквене власти прописали су да се Свети Сава проглашава за патрона свих наших школа и од тада се најсвечаније прославља. Иако у то време још под окупацијом Аустроугарске, Савиндан се славио и у српским школама на југу Баната.


КАЛЕНДАР

« Јун 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30