СВЕТИ САВА, УЗ ТРАДИЦИОНАЛНЕ ПЕРЕЦЕ

Свети сава у вртићу Свети сава у вртићу фото: Општина
27 јан 16
Прочитано 885 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

Школска слава, Свети Сава, данас се обележава у свим образовним установама ковинске општине - у основним и средњим школама...

Школска слава, Свети Сава, данас се обележава у свим образовним установама ковинске општине - у основним и средњим школама и међу најмлађима, у вртићу. Празник посвећен првом српског просветитељу и архиепископу је и крсна слава Општег удружења приватних предузетника општине Ковин, коју ће они обележити у просторијама удружења.
О томе како је обележена школска слава широм општине, извештаје доносимо сутра на нашем сајту. Данас, једна занимљива прича, уз фотографију са Савиндана у Предшколској установи (опширније такође сутра).

Дакле, неизоставни део обележавања Савиндана у ковинском крају су переце, а за оне који не знају због чега се данас код нас месе, пеку и једу переце, ево одговора.

ЗАШТО ПЕРЕЦЕ?

Када је оно Банат био преко 180 година под Турцима било је забрањено да се јавно слави слава, дан заштитника храма или куће, што је значило и забрану да се праве славски колачи. Да би како – тако испоштовали славу, Банаћани-Лале – смислили су переце.
Тесто се тако уплитало да су крајеви у средини пецива укрштани и чинили крст. То пециво, переце, су се делиле укућанима, комшијама и путнику намернику. И у свим каснијим забранама испољавања своје православне вере-сви Банаћани су правили переце, а посебно је уведен обичај да се переце праве и деле на дан Светог Саве кога су одувек славили сви Банаћани, било које националности да су.
Ни Немци за време Дунавског царства нису замерали што се праве переце и деле јер су сматрали да је то пециво заправо плетеница коју су они сматрали као своје пециво.
Да переце представљају нешто више него пециво није се приметило ни у време од 1944. на овамо, кад је вера могла да се практикује само у цркви и у кући. Стари Ковинци, записао је Исидор Купусаревић, некада управник Грађанске школе која се налазила у згради данашње ОШ „Ђура Јакшић“, говорили су да је давање переца представљало исто што и давање колача и соли, што је обичај при дочеку гостију.
Као потврду да су переце осмислиле Лале да кажемо и то да у Србији, јужно од Дунава и нигде другде где живе православци, переце нико не прави и не служи као колач, посебно не на дан Светог Саве.

(Из записа Лућиана Богданова, за некадашњи Радио-летопис Радио Ковина, Вежбе идентитета у „Ковинским новинама“ и Ковинологију у „Ковин Експресу“)


КАЛЕНДАР

« Јун 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30