АЊА ДОПЛИВАЛА ЗА ЧАСНИ КРСТ, ЗА ЊОМ ДЕВЕТ ЈУНАКА

20 јан 16
Прочитано 2611 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

У организацији Удружења спортиста"Фамилија", други пут је на ковинском Дунавцу одржано традиционално богојављенско пливање за Часни крст.

У организацији Удружења спортиста"Фамилија", други пут је на ковинском Дунавцу одржано традиционално богојављенско пливање за Часни крст.
До крста је прва допливала Ања Кирилов, уједно и једина девојка која је пливала у јуче леденом рукавцу Дунава, што показује колико храбрости има ова девојка, али и колико је ментално и физички спремна за изазове (Ања је професорка физичког и бивша трофејна кошаркашица поникла у ЖКК Ковин). Наравно, честитке и свим осталим пливачима који су јуче, поред одважности, показали и колики су џентлмени, јер су уважили Ању и дали јој предност од пола стазе. Успешно су испливали симболичних 33 метра и Дарко Доватов, Милош Милошев, Карло Кужнер, Младен Савић, Нино Павлица, Никола Вучковић, Савица Ћирков, Ненад Николић и Бојан Голубовић, председник удружења „Фамилија“.
Пре самог чина пливања, обављена је литургија у цркви Сабора Светих Архангела у Ковину, а након тога су учесници упутили ка Дунавцу где их је дочекала празнична атмосфера, уз чај и традиционално кувано вино и ракију. Суграђане, који су се у великом броју одазвали да присуствују богојављенском пливању и подрже најхрабрије, дочекале су девојке у народним ношњама, с погачом и сољу, као такође налажу добри обичаји.
Бојан Голубовић, Предраг Бркић и Владимир Врцељ су се, у име организатора, захвалили свима који су помогли да се манифестација одржи, обећавши да ће „Фамилија“ и наредних година држати традицију.
Неговање обичаја и чување баштине кроз овакав програм препознала је и локална самоуправа, која је подржала манифестацију, као и друге пројекте које развија Удружење спортиста „Фамилија“, као непрофитна организација и иницијатор позитивних акција у локалној средини - пројекат "Фамилија за све", окупио је децу узраста до 14 година која тренирају бесплатно бразилску ђиу-ђицу (током целе године) и имају прилику да побољшају своје психофизичке и моторичке вештине уз стручне и обучене тренере (активне такмичаре).
Пливању за Часни крст присуствовали су и председница општине Сања Петровић, председник СО Зоран Брадањи, помоћници председнице Драган Драгић и Мирјана Бановић, као и неки од већника и одборника у Скупштини општине Ковин, представници многих удружења и организација и велики број младих.

Председница општине, Сања Петровић, данас организује пријем у општини за учеснике богојављенског пливања.


КАЛЕНДАР

« Јун 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30