Одштампајте ову страницу

ОТВОРЕНО КЛИЗАЛИШТЕ У КОВИНУ

Са отварања клизалишта Са отварања клизалишта Фото: Општина
14 јан 16
Прочитано 2049 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

Ведро јануарско подне уочи дочека православне Нове године и посебно чињеница да становници ковинске општине у новије доба нису имали прилику за клизање у свом граду...


Ведро јануарско подне уочи дочека православне Нове године и посебно чињеница да становници ковинске општине у новије доба нису имали прилику за клизање у свом граду, учинили су да се јуче, приликом свечаног отварања клизалишта у центру Ковина, окупи великим број грађана, посебно деце и младих (процењује се да је на тргу и око њега било нешто више од 1000 људи). Уз свечани програм на платоу испред Центра за културу, званично је отворено клизалиште у Ковину.
Клизалиште је прогласила отвореним председница општине Сања Петровић, која је, поздрављајући суграђане, на почетку рекла како је „данашњи дан један од оних када вам функција на којој сте пружа привилегију да се поносите“ и даље истакла: „Размишљајући о згодном датуму за ово отварање, дошли смо до податка да је 14. јануара 1912. године у Ковину било отворено прво клизалиште, такозвано „Варошко клизалиште“, на Поњавици код тадашњег Ђерма. Отварању је претходила одлука општинске власти, а на иницијативу Аматерског спортског друштва Ковин, којом је стављена забрана да се на поменутом делу Поњавице сече и вади лед, како би се формирало клизалиште. О њему су бринули чланови спортског друштва про којем је формирана „тоциљарска секција“, а организоване су променаде на леду, брзинске трке... Нажалост, ову зимску радост сурово је прекинуо Велики рат, већ после две године. И ето, било је потребно да протекне читав век, да Ковинци поново добију право, организовано клизалиште. На њему ће првенствено уживати деца, на коју смо са пуно љубави мислили када смо правили стратегију и план који полако али сигурно претварамо у нашу реалност. Зато ћемо, поред клизалишта, наставити са радовима на изградњи сале за мале спортове започете још 2005. године, на чије су темеље већ сви осим спортиста који вапе за њом одавно заборавили“, рекла је председница и даље додала: „Пошто непрекидно ослушкујемо жеље и потребе наших грађана, имамо још једно лепо изненађење – у току су припреме око обезбеђивања земљишта за изградњу базена“.

Председница општине је потврдила пред грађанима да ће до краја године бити завршени радови на изградњи зграде Хитне медицинске помоћи у Ковину, Фабрике воде у Баваништу, као и да ће бити започети радови на изградњи Фабрике воде за Скореновац и Плочицу. Чим то време дозволи, почеће сређивање неопходне путне мреже и максимално уређивање индустријске зоне, за коју су многи заинтересовани. „Индонежанска фирма, са којом смо потписали уговор у мају прошле године, а у којој ће радити између 300 и 400 радника, за пар недеља започиње са запошљавањем наших суграђана. У марту-априлу почеће изградња ветропоља „Чибук“ на мраморачком путу. Сасвим сигурно, драги моји, Ковин полако добија оно што његови грађани заслужују – мирно, лепо и условно место за живот“, рекла је председница општине Сања Петровић.
Пошто су сезону клизања започели виле и вилењак – средњошколци из ковинске ССШ „Васа Пелагић“, који су најмлађима делили слаткише, придружило им се на леду мноштво суграђана, највише младих. Током првог сата рада клизалишта, са платоа је проверено добрим репертоаром забављао суграђанин Влада Вјештић. Волонтери Црвеног крста Ковин делили су чај и крофне (допремљено је и подељено 600 крофни), брижљиво припремљене у Народној кухињи. Драгоцене податке из ковинске историје локална самоуправа, као организатор, добила је од хроничара нашег времена, Луцијана Богданова.
Почетак рада клизалишта и програм отварања помогли су и „Ковински комуналац“, „Центар за културу“, „ЕД Панчево“- Испостава у Ковину, „Рудник“ Ковин“, „Статик“ Ковин, Г4С Србија – пољочуварска служба.

Клизалиште ће радити током два месеца, отворено је сваког дана од 10.00 до 22.00 сата и коришћење је потпуно бесплатно за све суграђане, као и изнајмљивање клизаљки. Опрема се изнајмљује у просторији старе робне куће покрај клизалишта. Пунолетни грађани клизаљке могу да изнајме уз личну карту, док се малолетницима издају уз оверену здравствену, или ђачку књижицу. Ред на клизалишту обезбеђиваће радници организовани у две смене, а опрема се изнајмљује на сат времена.