БОГОЈАВЉЕЊЕ НА ДУНАВЦУ: ЧАСНИ КРСТ САВИЦИ ЋИРКОВУ ИЗ ДУБОВЦА

20 јан 20
Прочитано 1408 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ
У присуству многобројних грађана и представника донатора из организација, предузећа, предузетничких  радњи који су помогли овогодишњу манифестацију „Пливање за часни крст“ на Дунавцу, двадесет најодважнијих препливало је симболичних 33 метра, а први је до симбола страдања и спасења Христовог допливао Савица Ћирков из Дубовца, уз подршку већ искусних учесника којима се дивимо на смелости годинама.
У присуству многобројних грађана и представника донатора из организација, предузећа, предузетничких  радњи који су помогли овогодишњу манифестацију „Пливање за часни крст“ на Дунавцу, двадесет најодважнијих препливало је симболичних 33 метра, а први је до симбола страдања и спасења Христовог допливао Савица Ћирков из Дубовца, уз подршку већ искусних учесника којима се дивимо на смелости годинама. Подсетимо, Удружење спортиста „Фамилија“ шести пут заредом организује ову традиционалну богојављенску манифестацију, под покровитељством Општине Ковин.  
Ове године поново је међу најхрабријима била и једна дама, Драгана Јанков из Панчева. Најстарији међу пливачима био је Милан Ђукић (63), редовни учесник. Присутни су на најјачим аплаузом поздравили 9-годишњег Стефана Голубовића, који је уз помоћ тате  уронио у Дунавац и задржао се у води накратко, наговестивши тако да се озбиљно припрема за учешће и препливавање читаве „стазе“ у неком наредном периоду. Колону најхрабријих до стартног места предводили су представници Војске Србије и свештенства СПЦ, уз традиционални поздрав „Бог се јави“. 
Пливању до часног крста претходила је, после литургије, литија од храма Сабора светих архангела у Улици Вука Караџића, у којој су били и коњаници и фијакери са учесницима. Посебне симболе захвалности, поклоне Епархије банатске, најодважнијима је уручио протонамесник Душан Васић. 
Представницима предузећа и удружења, појединцима, свима који су помогли да се и овогодишње пливање за часни крст успешно организује, као и пливачима, захвалнице и пригодне поклоне у знак захвалности уручио је, у име „Фамилије“, Бојан Голубовић. Све присутне поздравила је и председница општине Сања Петровић, рекавши да ће локална самоуправа увек подржавати манифестације којима чувамо традицију, али и богатство различитости, у духу заједништва. 
Богојављенско свечарење на Дунавцу завршено је дружењем уз кувано вино, ракију, чај и домаће крофне и уз звуке традиционалних народних песама.

КАЛЕНДАР

« Јул 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31