ДАН СЕЋАЊА НА ОСЛОБОДИОЦЕ И СТРАДАЛЕ У ВЕЛИКОМ РАТУ

13 нов 19
Прочитано 1068 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ
Церемонијом крај споменика Мира и разумевања на Војничком гробљу и трибином „Српски добровољачки покрет у Великом рату 1914-1918,“ јуче, 12. новембра обележена је 101. годишњица ослобођења Ковина у Првом светском рату. 
Церемонијом крај споменика Мира и разумевања на Војничком гробљу и трибином „Српски добровољачки покрет у Великом рату 1914-1918,“ јуче, 12. новембра обележена је 101. годишњица ослобођења Ковина у Првом светском рату. 
Помен страдалим српским и  аустро-угарским војницима, који су као рањеници из борби за Смедерево преминули 1915. године у болници Црвеног крста у Ковину одржан је у организацији Општине Ковин, у сарадњи са Удружењем потомака ратника ослободилачких ратова 1912-1918. и поштовалаца Ковин. Дан сећања на Војничком гробљу започео је опелом страдалницима, али и свим ослободиоцима Ковина, које су служили свештеници Српске православне цркве у Ковину протојереј Душан Васић и јереј Зоран Мумовић, а потом и свештеник Римокатоличке цркве, жупник Пал Семереди. 
У обраћању присутним гостима и суграђанима који су дошли да одају пошту, председница општине Сања Петровић је, између осталог, рекла: „Хришћански је праштати, а војнички - часно се односити према непријатељу. Зато и данас на овом месту, где једни крај других леже ратници свих војски, страдали на нашем тлу 1915. године, одржавамо парастос и полажемо венце и цвеће крај споменика Мира и разумевања.“ Надовезујући се на поруку коју је изрекла председница, ученици ковинске Гимназије и економске школе „Бранко Радичевић“ извели су рецитал, састављен од одабраних беседа и стихова наших књижевника који су у Великом рату мобилисани од Аустроугарске, или се затекли у редовима српске војске. Програм је приредила професорка Оља Љубоја, а рецитовали су: Анђелија Вемић, Анђелија Глигоријевић, Даница Тодореско, Мартин Радивојев, Матија Вукић, Бојана Бабић, Јелена Лужајић, Јелена Радовановић. 
Многобројне делегације положиле су венце и цвеће: у име Владе Републике Србије, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Светозар Алексов, у име Војске Србије делегација Команде за развој банатске бригаде коју је предводио поручник Михајло Илић, у име општине Ковин делегација коју су предводили председница општине Сања Петровић и председник СО Зоран Брадањи, у име амбасаде Републике Аустрије у Београду аташе за културу Адриен Феикс и заставник Андреас Прасер, у име амбасаде Републике Мађарске у Београду, аташе за послове са јавношћу Роберт Казаб;  затим делегације Прве и Друге МЗ Ковин, МЗ Скореновац, Црвеног крста Ковин, Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије 1912-1918. године и поштовалаца Ковин, удружења потомака ратника из Смедерева, Липа, Милошевца. Пошту војницима одале су и делегације Дома здравља, Установе за спорт, Рудника, ПУ „Наша радост“ Ковин, ОШ „Ђура Јакшић“, ОШ „Јован Јовановић Змај“, ОШ „Миша Стојковић“ Гај. Цвеће су положиле и делегације општинских одбора Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије, Савеза војвођанских Мађара.
Обележавању значајног датума из историје Ковина присуствовали су и у име АП Војводине помоћник покрајинског секретара за културу, информисање и односе са верским заједницама др Милан Мицић, затим представници Завода за заштиту споменика културе у Панчеву, бројни грађани и ђаци и наставници из свих ковинских школа. Ђаци су по традицији одали пошту ратницима држањем почасне страже крај сваке од 60 хумки, на које су положене црвене и беле руже.Делегација Општине Ковин је током преподнева положила венац и на спомен-костурницу интернирцима, страдалим крајем Великог рата у пожару у тадашњој ковинској Свилари. 
У поподневним сатима, у организацији Библиотеке „Вук Караџић“, у сарадњи са Центром за културу Ковин одржана је трибина под називом „Српски добровољачки покрет у Великом рату (1914-1918)“.  Предавач је био др Милан Мицић, историчар, аутор чланака и богате грађе  о добровољцима у српској војсци који су живели на територији тадашње Аустроугарске. Међу добровољцима, било је доста Срба из Ковина, Баваништа, Делиблата, Плочице. Фотографије са трибине, као и са церемоније на Војничком гробљу, погледајте у наставку.

КАЛЕНДАР

« Август 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31