ПРЕДСТАВНИЦИ ОПШТИНЕ НА „ПАНОНСКОМ ВАШАРУ“

20 сеп 18
Прочитано 6804 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ
Савез уметничког стваралаштва аматера Војводине и Културни центар Врбас организују „Панонски вашар“, највећу фолклорну манифестација у Војводини. 
Савез уметничког стваралаштва аматера Војводине и Културни центар Врбас организују „Панонски вашар“, највећу фолклорну манифестација у Војводини. Манифестација се састоји из више програмских активности: 10. фестивал дечјих изворних ансамбала – 23.септембра, 40. фестивал фолклорних традиција Војводине – 22. и 23. септембра и 11. изложба  старих заната, домаће радиности и етно кухиње – 22. и 23. септембра.
Како јавља организатор програма у Центру за културу Ковин, Стојан Јаџић, са територије ковинске општине имаћемо одабране представнику у оквиру ових програма, што је за сваку похвалу и допринеће промоцији традиције и обичаја какве овде, у Јужном Банату, негују све националне заједнице.
10. ФЕСТИВАЛ ДЕЧЈЕГ ИЗВОРНОГ СТВАРАЛАШТВА основан је као одговор на све већу бројност и квалитетан рад  дечјих група у Војводини,поготово у селима, опредељених за овај вид стваралаштва. Након претходних селекција на општинским и 7 зонских (регионалних) смотри, селекторски тим одабрао је 26 група за овај Фестивал. Концерт почиње у недељу у 12,00 сати.
Одабрани учесници из ковинске општине:
8. КУД „ГАЈ“ Гај 
Игре из Баната 
Руководилац: Катарина Косовац 
Руководилац оркестра: Павле Убовић
21. КУД „ПЕТЕФИ ЩАНДОР“ Скореновац 
Дечје песме Секељ Мађара 
Руководиоци: Мађар Еде и Ковач Јожеф
40. ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРНИХ ТРАДИЦИЈА ВОЈВОДИНЕ централни је догађај целе манифестације. Основан је са идејом и основним задатком да очува и афирмише етнолошке, етномузиколошке, етнокореолошке, сценске и ликовне вредности народне традиције на простору Војводине. Основна карактеристика овог фестивала јесте његова етномузиколошка хетерогеност какву не познаје ни један културни простор у Европи. Кроз овај Фестивал 26 националних заједница Војводине са својим аутентичним културним вредностима и традицијом, уз староседелачки  и веома разноврстан колонистички и новодосељенички српски етнос, одсликавају данашњу реалну културну мапу Војводине у свом богатству народног стваралачког умећа. Кроз овај фестовал највише се афирмише и унапређује народно стваралаштво војвођанског села.
Фестивал се одржава на позорници Спортског центра Врбаса, где ће публика моћи да види реконструкцију разних обичаја (свадбе, славе, сетве, жетве, рађањa, крштењa, саборовања, посела...) и игара, певачке групе, народне певаче,  различите инструменте, здравичаре...
Ансамбли  и појединци, који долазе на Фестивал, прошли су врло строге општинске и зонске селекције. У два фестивалска дана видећемо више од 80 извођачких нумера.
Одабрани учесници из ковинске општине:
8. КУД "САЛМАСАЛ" СКОРЕНОВАЦ 
Женска певачка група 
Народне мађарске песме буковских Секеља 
Руководилац: Оитрај Маријана
19. ДРУШТВО„БЕЋАРАЦ“ БАВАНИЩТЕ 
Савица Николић, вокални и инструментални солиста 
„Бећарске муке“, сплет песама из Баната 
Руководилац: Зоран Живанов
24. КУД "МРАМОРАК" МРАМОРАК 
Мушка певачка група "Полимље" 
"Јадовником овце пасу" 
Руководилац: Стефан Тмушић
11. ИЗЛОЖБА СТАРИХ ЗАНАТА, КУЋНЕ РАДИНОСТИ И СТАРИХ ЈЕЛА треба да комплетира нашу представу о друштвеном и свакодневном животу људи у минулим цивилизацијским достигнућима.
ПРЕДСТАВЉАЊЕ РОМСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ
Сваке године на фестивалу представљају духовно и материјално стваралаштво једне националне заједнице која живи у Војводини. У суботу 22. септембра од 17,00 сати на фестивалу се представља ромска национална заједница. Биће то прилика да публика види сценску поставку ромске свадбе, КУД „Романо тернип“ ...
СУБОТА 22.09. 
15,00 ИЗЛОЖБЕ ДОМАЋЕ РАДИНОСТИ, СТАРИХ ЈЕЛА, НАРОДНИХ НОШЊИ 
          И   ИНСТРУМЕНАТА 
17,00 – ПРЕДСТАВЉАЊЕ РОМСКЕ НАЦИОНАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ
18,00 - ПРВИ КОНЦЕРТ ФЕСТИВАЛА ФОЛКЛОРНИХ ТРАДИЦИЈА ВОЈВОДИНЕ

КАЛЕНДАР

« Август 2019 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31