ПРОБНИ РАД ПРВИХ ВЕТРОТУРБИНА У МРАМОРКУ

31 јул 18
Прочитано 2836 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ
Средином јула председница општине Сања Петровић, заједно са најближим сарадницима, председником СО Ковин Зораном Брадањијем, замеником Зораном Николићем, помоћником Ратком Мосуровићем, општинским правобраниоцем Душаном Иванчевићем, руководиоцем Одељења за урбанизам Љубомиром Ђорђевићем, председником Савета МЗ Мраморак Александром Паулицом, већником Миленком Грујичићем и радницима ОУ Ковин обишла је радове на изградњи ветропарка “Чибук 1” у Мраморку.
Средином јула председница општине Сања Петровић, заједно са најближим сарадницима, председником СО Ковин Зораном Брадањијем, замеником Зораном Николићем, помоћником Ратком Мосуровићем, општинским правобраниоцем Душаном Иванчевићем, руководиоцем Одељења за урбанизам Љубомиром Ђорђевићем, председником Савета МЗ Мраморак Александром Паулицом, већником Миленком Грујичићем и радницима ОУ Ковин обишла је радове на изградњи ветропарка “Чибук 1” у Мраморку. У обиласку комплекса, представници “Ветроелектрана Балкана” најпре су уз кратку обуку упознали делегацију Општине са правилима понашања на градилишту и мерама заштите за посетиоце, а затим и са тренутним радовима и капацитетом највећег ветропарка у Србији. Делегација је посетила административно – управну зграду и у њој контролну собу - централну базу будућег ветропарка “Чибук 1”, која ће бити опремљена најмодернијим софтверима и хардверима за функционисање, контролу и синхронизацију ветрогенератора, а чланови делегације били су у прилици и да се упознају са унутрашњошћу ветротурбине и софтвером којим се регулише рад сваке ветротурбине појединачно.
“Чибук 1” производиће чисту електричну енергију укупне снаге 158 мегавата, коју ће генерисати 57 ветрогенератора (од којих је сваки максималног капацитет до 3 мегавата), висине 170 метара, од чега је висина стуба 110 метара, а крак елисе 60 метара.
До сада је постављено 34 од 57 ветрогенератора, а наредних дана очекује се пуштање у пробни рад првог струјног круга (7-8 ветротурбина). Ветропарк ће бити оперативан већ у новембру месецу ове године, а целокупна техничка припрема и пуштање у пробни рад предвиђен је за март месец наредне године.
„Ветроелектране Балкана“ ће на име донације за локални развој општине Ковин годишње опредељивати износ од 2% од нето добити остварене од рада „Чибука“, с тим што би три четвртине тих средстава било намењено финансирању пројеката на територији општине Ковин, а четвртина посебно за пројекте на територији МЗ Мраморак. Средствима из донације финансираће се пројекти у области здравства, образовања, науке, социјалне заштите, хуманитарног рада, заштите животне средине, културе, спорта, туризма, као и инфраструктурни пројекти на нивоу локалне заједнице.

КАЛЕНДАР

« Мај 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31