„НАШИ СЛОВЕНАЧКИ СПЕЦИЈАЛИТЕТИ“ У КОВИНУ

19 јун 18
Прочитано 614 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ
У Средњој стручној школи „Васа Пелагић“ у Ковину у суботу, 16. јуна, одржан је гастрономски догађај „Наши словеначки специјалитети“, у организацији Удружења Словенаца „Логарска долина“ из Панчева и подружнице Ковин.
У Средњој стручној школи „Васа Пелагић“ у Ковину у суботу, 16. јуна, одржан је гастрономски догађај „Наши словеначки специјалитети“, у организацији Удружења Словенаца „Логарска долина“ из Панчева и подружнице Ковин.
Реализацију првог догађаја ове врсте код нас, посвећеног словеначкој традиционалној гастрономији, помогли су, уз Општину Ковин, Национални савет словеначке националне мањине у Србији, Министарство за образовање, науку и спорт Републике Словеније и Канцеларија за словеначку дијаспору из Љубљане.
Вредни ученици из средњих школа угоститељских смерова из Ковина и Панчева, уз менторство професора, имали су захтеван задатак да спреме јела по словеначким рецептурама. Радни задатак је био спремање следећег менија: Пилећа супа са целестинама на прекмурски начин, Јунећи гулаш на штајерски начин са палентом и Мешана салата на горењски начин. За словеначке посластице био је задужен актив жена при Удружењу Словенаца „Логарска долина“ из Панчева, чија подружница у Ковину је била суорганизатор овог занимљивог догађаја.
У спремању менија учествовало је двадесетак ученика и професора, док је један број ученика био ангажован приликом услуживања. Стотинак гостију  -из ковинске Општинске управе, ковинских основних и средњих школа, из јавног и културног живота Ковина, као и представнике словеначких удружења из Панчева, Београда, Зрењанина и Вршца, у име домаћина поздравила је Весна Ковач, директорка Средње школе “Васа Пелагић” која је присутнима испричала кратак историјат школе и говорила о активностима које школа спроводи данас. Посебан гост на догађају била је др Милена Спремо, представница Министарства за образовање, науку и спорт Републике Словеније, која је уједно обављала дужност предавача на течају за словеначки језик са елементима културе, који се током прошле школске године одржавао у Ковину. Она се захвалила на топлом пријему и гостопримству, притом објаснивши значај организовања оваквих манифестација за презентовање словеначке културе и традиције. Том приликом истакла је да ће поред „Прешерновог дана“ ово постати још једна традиционална манифестација која ће се организовати у Ковину.
Према речима Јосипа Вебера, председника Удружења Словенаца „Логарска долина“ из Панчева и главног организатора, цела манифестација је прошла у предивној атмосфери у којој је најбитнија ствар била дружење чланова и гостију уз упознавање словеначке традиције спремања јела. Након дегустације и констатације стручне комисије да су јела спремљена на словеначки традиционалан начин, приређен је заједнички ручак. 
Учесници овог занимљивог догађаја искористили су слободно време пре ручка да посете штандове „Старог Лале“, овдашње манифестације посвећене банатској традицији, па је читаво дружење добило додатну димензију размене искустава и обичаја народа. 
Фото: „Логарска долина“, Општинска управа Ковин

КАЛЕНДАР

« Јул 2019 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31